hårvård

5 sätt hormonella obalanser kan leda till håravfall


hårvård 5 sätt hormonella obalanser kan leda till håravfall

7 anledningar till varför man tappar håret och hur man gör något åt det (Juli 2019).

Anonim

Ordet hormoner kommer från det grekiska hormonet, vilket betyder att "stirra upp eller upphetsa", så det är ingen överraskning att hormoner är förknippade med många hälsoproblem.

I huvudsak är ett hormon ett protein budbärare som är gjort i en del av din kropp och reser för att få effekt någon annanstans. Du producerar 200 olika hormoner som reglerar allt från din aptit, vätskebalans och hårväxt till din sexdrivning, fertilitet och humör.

En av de första tecknen på hormonell obalans kan vara tunna hår, oavsett om det beror på klimakteriet eller en underaktiv sköldkörtel. För att bättre förstå hur dessa varierade förändringar kan få konsekvenser, här är fem sätt att en hormonell obalans kan leda till håravfall.

1. klimakteriet

Kvinnor producerar naturligt en liten mängd testosteronhormon som före klimakteriet är balanserad av en större mängd östrogen. Eftersom östrogenhalten faller före, under och efter klimakteriet ökar den relativa effekten av testosteron.

Inom hårsäckar omvandlas testosteron till ett starkare hormon, kallat dihydrotestosteron (DHT) som kan inaktivera hårsäckar, vilket leder till hårförtunning och håravfall.

2. Stress

Hårfolliklar innehåller några av de mest aktiva cellerna i kroppen, vilket kräver kontinuerlig tillförsel av syre, protein, vitaminer och mineraler. Stresshormoner orsakar att de små blodkärlen levererar dina folliklar för att stryka, eftersom blodet avleds från huden till dina muskler och hjärnor som en del av stress- eller flygspänningsresponsen.

Detta reducerade flöde av näringsämnen kan göra att ditt hår ser matt ut, brist och glans. Stress synkroniserar också de naturliga livscyklerna hos hårsäckar så att de går in i sin fällningsfas och du förlorar mer hår än vanligt. Äldre, mer pigmenterat hår faller ut först, och om de yngre håren efterlämnas är mindre pigmenterade, orsakar detta fenomen någon att se mer grå ganska snabbt - därför berättar man om att någon blir grå med chock.

3. Graviditet

Graviditet är ofta förknippad med frodig hårväxt på grund av höga nivåer av tillväxtfaktorer, hormoner och ökad blodcirkulation.

Efter att ha födt, är det normalt att förlora en betydande mängd hår, eftersom nivåerna av dessa cirkulerande tillväxtfaktorer och hormoner försvagas. Detta kan orsaka hårlivscykler att synkronisera, så mycket hår faller ut samtidigt, vilket leder till märkbar håravfall.

4. Under aktiv sköldkörtel

Sköldkörtelhormon reglerar din ämnesomsättning och hastigheten vid vilken cellerna fungerar - inklusive de i hårsäckarna. När du producerar för få sköldkörtelhormoner kan obalansen göra håret torrt, skört och märkbart finare.

Du kommer också att ha en tendens att lägga på sig, det är svårt att hålla sig varm och känner sig generellt avtagna och saknar energi.

5. Polycystiskt äggstockssyndrom

Polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS) är ett vanligt kvinnligt tillstånd där små cyster bildar sig på äggstockarna. Varför detta händer är inte fullt ut förstått, men det resulterar i ett hormon obalans där äggstockarna producerar mer testosteron än vanligt.

Högre än normala nivåer av testosteron kan leda till fet hud, akne, överskott i ansiktshår och tunna hårbotten (kvinnlig mönstret skallighet). Du kan också märka lätta eller oregelbundna perioder, vilket kan sluta helt och hållet.

Lösningen

När ett hormonets obalans bidrar till att tunna håret kan koffeinhårprodukter som Plantur 39 hjälpa till. Koffein appliceras på hårbotten stimulerar blodflödet till hårsäckar, medan koffein också blockerar omvandlingen av testosteronhormon till DHT i hårsäckar, vilket bidrar till att minska hormonets obalans som utlöser håravfall.

Om du tror att du har en obalans i hormonet, sök råd från din läkare.

För att avhjälpa ditt tunna hår gör Plantur 39 en del av din dagliga rutin

Läkares Råd