hudvård

5 saker du behöver veta om bum acne-inklusive hur man blir av med den

hudvård 5 saker du behöver veta om bum acne-inklusive hur man blir av med den
Anonim

Som om det inte är tillräckligt dåligt att hantera utbrott i ansiktet kan du ha märkt kliande röda knölar som ser ut som akne på baksidan.

Naturligtvis är "buttne" inte lika tydligt uppenbart som ett monster på din haka - men det kan fortfarande få dig att känna dig självmedveten, och du skulle helst föredra att hålla din bum främmande, speciellt när vädret börjar bli lite varmare. Här är vad du behöver veta om att hantera breakouts på din byte.

1. Bum acne är inte faktiskt akne

Om det får dig att känna dig bättre, är bumfläckar inte riktigt fläckar alls. Spots händer när en pore blir igensatt med olja, döda hudceller eller bakterier. Men stötarna på din bum är faktiskt follikulit - även en inflammerad eller infekterad hårfollikel.

"Follikulit är ofta resultatet av bakterier, jäst eller svamp som smittar hårsäcken", säger Rhonda Klein, MD, MPH, en hudläkare vid Connecticut Dermatology Group. "Det verkar som små grunda stötar som kan vara kliande eller irriterad." Låter brutto, men det är helt normalt.

2. Du ska inte försöka popa dem

Så frestande - vi klarar det - men bara antar att "no-popping" -regeln gäller ganska mycket vad som helst hudrelaterat.

3. Svettiga gymkläder är de faktiska värsta

Dampa, svettiga tyger kan vara en odlingsplats för jäst och bakterier, så du vill definitivt byta till torra kläder ASAP efter träning. "Täta kläder kan fälla svett och kroppsvätskor mot huden under långa perioder, vilket orsakar kroniska utbrott på din baksida, säger Kachiu Lee, MD, assistent professor i dermatologi vid Brown University.

Och se till att du torkar ner vad som helst du använder på gymmet - speciellt vad som helst som kan röra dig, som en spetscykel. "Yoga mattor, träningsbollar och gemensam sportutrustning kan alla hamna bakterier om de inte städas mellan varje användning", säger Lee.

4. Använd klädda kläder när du kan

Skinny jeans, leggings och alltför täta undies kan alla gnugga mot huden hela dagen och irritera dina folliklar - speciellt om din hud redan är lite rå från rakning eller vaxning. "Kronisk gnidning, som ett resultat av tätt passande kläder, kan orsaka follikulit, " säger Klein. Så fortsätt och ha på dig svettbyxor eftersom du vet att det är bra för din hälsa .

5. Acneprodukter kan hjälpa

Follikulit kommer vanligen att gå iväg själv, men det är lite svårt att vara kyla när du har kliande stötar över hela bummen. De goda nyheterna? Även om bum finnar inte är legit finnar, kan dina fina akne produkter fortfarande hjälpa. Klein rekommenderar att du använder en rengöringsmedel som innehåller bensoylperoxid- det dödar bakterier som kan orsaka problem med normala problem och bumutbrott. Om det inte hjälper, prata med din hudläkare om att få ett aktuellt antibiotikum.

Från: Sjutton

Läkares Råd