uppfattning

5 saker varje kvinna behöver veta om att frysa hennes ägg


uppfattning 5 saker varje kvinna behöver veta om att frysa hennes ägg

Twisted: The Untold Story of a Royal Vizier (Whole Show) (Juli 2019).

Anonim

Äggfrysning är en relativt ny fertilitetsteknik som kan användas för att pausa en kvinnas biologiska klocka genom att bevara sina yngre och friskare ägg. För många kvinnor som vill utvidga sina födda år har det blivit ett alltmer attraktivt alternativ.

Trots det ökande antalet kvinnor som väljer att frysa sina ägg är många människor osäkra på vad processen faktiskt innebär. Så här är svaren de frågor som folk oftast frågar mig om äggfrysning:

1. Vad är äggfrysning?

Äggglasering, vanligare kallad äggfrysning, är en teknik som används för att bevara kvinnans fertilitet.

Närmare bestämt är äggfrysning en ny assisterad reproduktionsteknik som gör att en kvinnas ägg (oocyter) kan extraheras och frysta. I många fall görs detta så att hon kan fördröja moderskapet.

När kvinnan är redo att bli en mamma kan ägget tinas, befruktas och överföras till livmodern som embryon, genom en process som kallas In-Vitro Fertilization (IVF).

2. Vem bör överväga äggfrysning?

När tiden går, minskar kvinnornas fertilitet på grund av åldrandet av hennes äggstockar. Inte bara blir det svårare för en kvinna att bli gravid, men hennes chanser att få en hälsosam bebis reduceras också.

På grund av en ny generation karriärdrivna kvinnor fattar fler människor beslutet att försöka få barn senare i livet. Kvinnor som väljer att fördröja graviditet för att bedriva karriär eller andra personliga mål bör därför överväga äggfrysning, eftersom det borde ge större chans att ha en lyckad graviditet och hälsosam baby än om de väntar på att använda egna ägg över åldern av 40.

Äggfrysning kan också vara till nytta för kvinnor som har utvecklat tillstånd eller sjukdomar som har hindrat dem från att ha ett barn, såsom cancer. Behandlingen tillåter kvinnor att skjuta upp graviditet tills de har helt återhämtat sig från sin sjukdom, eller tills de är hälsosamma nog att få en baby.

Patienterna ska alltid vara medvetna om att äggfrysning inte garanterar graviditet, och framgången varierar enormt beroende på patientens ålder när ägget är fruset.

3. När är den bästa tiden att frysa dina ägg?

Jag rekommenderar alltid att kvinnor ideellt fryser ägget innan de fyller 35 år. Det här är slutet på en kvinnas främsta reproduktionsår, så hennes ägg är vanligtvis av god kvalitet och kvantitet.

Ju yngre patienten är, desto bättre överlevnadshastighet och kvalitet på ägget - och oftast desto högre graviditetsnivåer.

4. Hur fungerar äggfrysningsbehandlingen?

Det finns tre nyckelfaser till äggfrysningsprocessen:

Först är det ovarie stimulansfasen. I detta kommer patienterna att behöva stimulera sina äggstockar genom att ta en kurs av subkutana injektioner, som börjar på andra eller tredje dagen av deras menstruation. Denna medicin säkerställer att flera ägg produceras i ägglossningscykeln snarare än bara den som skulle inträffa naturligt. Under denna tid övervakas patienterna för att se hur folliklarna växer, så det är tydligt när äggen har framgångsrikt mogit och är redo för återhämtning. Kontrollerna administreras genom regelbundna ultraljud och blodprov.

Nästa är ägghämtningsprocessen, som äger rum på en fertilitetsklinik. Med hjälp av ultraljudsteknik kommer en läkare att identifiera patientens äggstockar och sedan försiktigt leda en kateter genom vaginalen. Sugning används för att dra ut äggen, en efter en, som sedan placeras i provrören. Hela proceduren tar cirka 15 minuter.

Omedelbart efter hämtningen sköljs äggen, inkuberas och bereds för frysning av en expert. "Vitrification" utförs genom att härda ägg snabbt, vid låg temperatur. För att uppnå detta används en stor mängd cellulära kryoprotektorer för att behandla äggen för att undvika brott i cellmembranen. Därefter fruses ägget genom att vara nedsänkt i kallt flytande kväve och sedan förvaras i en säker miljö.

Senare, när en graviditet önskas, tinas ägget och befruktas. Överföringen av embryon sker sedan 2 eller 3 dagar senare.

5. Hur lång tid tar äggfrysningsbehandlingen?

Innan processen börjar, uppmanas patienterna att göra blodprov och genomgå en ultraljudsskanning för att bekräfta att de är en bra kandidat för att få sina ägg frysta. Om du verkar ha en bra äggstocksreserver, tar behandlingstiden cirka 13-15 dagar, från den första dagen av äggstocksstimulering till hämtning och frysning av ägget.

Dr Victoria Walker är en fertilitetsspecialist vid Institut Marquès.

Läkares Råd