hudvård

4 farliga hudkräftsmyter måste du sluta tro


hudvård 4 farliga hudkräftsmyter måste du sluta tro

Öppnar Farliga Chancecubes - Stoneblock Modpack - #42 (Juni 2019).

Anonim

Mer än 15 000 nya fall av malignt melanom diagnostiseras varje år i Storbritannien - det är en jättestor 42 om dagen, vilket gör melanom den femte vanligaste cancer och står för 4% av alla nya cancerfall. Omkring 2000 personer dör per år av hudcancer.

Det är lite skrämmande statistik, men det finns en silverfodring. De allra flesta melanomfallen kunde ha förhindrats, vilket innebär att du har ett bra skott att hålla dig säker.

Det finns så mycket du kan göra för att minska risken, men alltför många människor tror felaktigt att hudkrävsäkerhet handlar om dina molar. Vi pratade med Dr Alexis Granite, konsultdermatolog vid Londons Cadogan Clinic för att få hennes insikter på vad du behöver veta för att skydda dig:

Myt 1: Ditt ansikte behöver mest skydd

Du bär ansiktssocker och täcker alltid axlarna och tillbaka på stranden, men räcker det för att skydda dig från solens skadliga strålar? Visas de flesta maligniteter uppträder på andra delar av kroppen. Enligt Cancer Research UK uppträder nästan 40% av fall av malignt melanom på benen, nästan 20% finns på bagaget, medan mindre än 15% förekommer i ansikte och nacke. Som Dr Granite förklarar: "Det är viktigt när du direkt utsätts för solljus, till exempel på stranden, för att skydda alla delar av kroppen, inklusive din bagage, armar och ben."

Myt 2: All hudcancer börjar med en mol

Du kanske har hört talas om en studie nyligen publicerad i British Journal of Dermatology, som utvärderade data från över 3000 kvinnliga tvillingar i Storbritannien. Det fann att de med ett ökat antal mol på armen (mer än 11) var nio gånger större sannolikt att ha över 100 totalt mol - och människor som har 50 eller fler mol har ökad risk att utveckla melanom (liksom de med atypiska molar).

Medan denna information är användbar kan det leda till att du tror att räkna mol är det bästa sättet att förstå din hudcancerrisk. Men i själva verket uppstår endast 20 till 40% melanomer från redan befintliga mol, så det finns andra saker du behöver se upp för, säger Dr Granite. "E vänner utan mol kan fortfarande utveckla hudcancer", förklarar hon. "Icke-pigmenterade tillväxt i huden som blir ömt eller irriterad, blöder eller inte kommer att läka kan också vara varningsskyltar och bör kontrolleras av en sjukvårdspersonal."

Myt 3: Du kan inte få hudcancer om du har mörk hud

Rättvisa människor har en högre risk för hudcancer, men det betyder inte att människor med oliv och mörkare hudtoner inte behöver skydda huden. "Hudcancer uppträder över alla hudtyper och kan faktiskt vara svårare att identifiera hos patienter med mörkare hud eftersom lesionerna kanske inte har typiska varningsskyltar. Jag rekommenderar patienter av alla hudtyper att regelbundet ha solskydd, säger Dr Granite.

Myt 4: Om du är medveten om solen nu, är du säker

Så du brukade spendera massor av fritid i solen (eller värre i solstolar) men nu använder du alltid SPF 30 och lounge under ett paraply. Det är viktigt att veta att på grund av all den tidigare exponeringen behöver du fortfarande vara medveten om eventuella hudförändringar. "Effekterna av UV-exponering är kumulativa, så medan det aldrig är för sent att sluta använda solstolar eller utsätta huden för sol utan skydd, desto bättre desto bättre, säger Dr Granite. "Många av effekterna av sol exponering kommer inte dyka upp förrän senare i livet i form av rynkor, ojämn pigmentering och minskad hudelasticitet."

Cadogan Clinic har just lanserat sin nya Mole Check, där du kan få dina molar och lesioner kontrollerat och avlägsnat på mindre än 24 timmar. Clinic har ett engagerat team av ledande hudläkare och kirurger alla under ett tak, för snabb och enkel sinnesfrid och trygghet. Läs mer på www.cadoganclinic.com

Läkares Råd