cancer

13 saker att ta med på din första dag av kemoterapi


cancer 13 saker att ta med på din första dag av kemoterapi

Claves para entender la vida y volver a tu esencia - Suzanne Powell en Albacete 29-10-2016 (Juni 2019).

Anonim

Att ta reda på att du behöver kemoterapi kan vara en otroligt känslomässig och utmanande upplevelse. De stora frågorna som "Hur påverkar detta mig lång sikt?" är tillräckligt noga, utan att behöva oroa sig för de små sakerna som att ta med till sessionerna själva.

Fiona Charman är en klinisk sjuksköterskespecialist för huvud och halscancer vid St Georges Universitetssjukhus NHS Foundation Trust och har skapat en bra lista över saker att ta till sjukhus så att du känner dig så beredd och bekväm som möjligt:

1. Bekväma kläder och en filt

Om du har intravenös kemoterapi kan du vara på sjukhus i upp till sju timmar så du vill känna dig avslappnad och bekväm. Du kan vara ansluten till en dropp av vätska för att spola ut dina njurar, sedan har din infusion (en väska med din kemoterapi läkemedel upplöst i det) och sedan har dina njurar spolat igen. Använd byxor med elastiska midjor och kortärmade toppar så det är lätt för sjuksköterskor att göra injektioner. Vissa kemoterapibehandlingar kan göra dig och känna dig kall så ta med ett mjukt filt och nackkudde.

2. Anteckningsbok och penna

Det är troligt att din läkare eller sjuksköterska kommer att ge dig information när du lämnar, t.ex. när du ska ta din medicin, hur man hjälper till med illamående och mötesdatum, så det är till hjälp att ha en anteckningsbok för att ta en titt på dem. Du kan också använda den för att skriva anteckningar utanför sessionerna och ta med dig: saker som hur du känner efter sessioner och frågor som du inte vill glömma att fråga. Du bör också ges skriftlig information från ditt medicinska team.

3. en vän

Det kan vara mycket att hänga under kemoterapi, både innan du börjar och under, så ta med en vän för att hålla ditt företag. De flesta enheter har plats att få någon med dig, men det är klokt att kolla med dem i förväg.

4. Kort, brädspel, böcker, pussel

Det här är alla bra distraheringar för att hjälpa dig när du är borta tiden.

5. Hörlurar och musik

Hörlurar kan tjäna dubbelt syfte. Att lyssna på musik eller avkopplingsspår hjälper dig att slappna av och passera tiden, och det kan också hjälpa till att blockera sjukhusljudet, vilket är en verklig källa till stress för många. Se till att du säger till din sjuksköterska att du ska ha hörlurar om de försöker få din uppmärksamhet från rummet utanför rummet.

6. Virka, stickning, färgböcker

Använd din kemoterapi behandling som en chans att ta upp en ny, avkopplande hobby. Du kan till och med vilja starta en dagbok eller göra färgning, vilket är väldigt "in-vogue" för tillfället.

7. Fizzy drycker

Fizzy drycker som börjar bli platt som coca cola eller ingefära öl kan hjälpa till att bekämpa illamående. Medan sjukhusen har vatten för dig att dricka, kan kemoterapi ändra dina smaklökar så att du kanske föredrar att ta en flaska vatten hemifrån.

8. Snacks som ingefära kex eller vanliga kex

Dessa kan också hjälpa dig att bekämpa illamående och hålla dina energinivåer uppe under kemoterapi. Det är bra att äta lite och ofta, i stället för stora måltider, för att hjälpa till med sjukdom. Om du kämpar med att äta eller dricka, var noga med att be om att tala med en sjukhusdietist.

9. Medicinering

Ta din nuvarande medicin och alla vitaminer, mineraler eller växtbaserade läkemedel du tar med dig så att du kan kolla med din kemoterapi sjuksköterska att det inte kommer att påverka din behandling.

10. Vaselin eller läppbalsam

Kemoterapi kan torka ut dina läppar och göra dem ont så att en läppbalsam är ett måste.

11. En näsduk och aromaterapiolja

Du kanske kan lukta kemoterapidrogen, som ibland kan utlösa sjukdom. Ta en näsduk och sätt aromaterapiolja på den för att lukta istället (men drick aldrig eller äta dessa oljor). Lavendelolja är särskilt bra eftersom det är avkopplande och säkert. Lokala cancerstödcentra och vissa sjukhus har kompletterande terapeuter som kan ge råd om vilka oljor som ska användas. Det kan vara en bra idé att byta oljor som annars kommer du alltid att associera den lukten med behandling.

12. Tandborste och tandkräm

Detta kommer att hjälpa till med illamående och få dig att känna dig frisk efter behandlingen. Kontrollera med ditt medicinska team om det är bäst att ha tandkräm för känsliga tänder och tandkött.

13. Tuggummi eller kokta sötsaker

Dessa hjälper till att maskera lukten av kemoterapi behandlingar, och ta bort några konstiga smaker.

Ingen borde drabbas av cancer ensam. För information och support på cancerbesök macmillan.org.uk eller ring 0808 808 00 00

Läkares Råd