välbefinnande

11 sätt att förbereda sig för en kommande oscopi


välbefinnande 11 sätt att förbereda sig för en kommande oscopi
Anonim

Om du har en övergående koloskopi eller endoskopi som kommer upp, oavsett om det är ditt första eller du har blivit vanligare med dem, är det naturligt att vara orolig och vill vara så känslomässigt och fysiskt förberedd som möjligt.

Vad är exakt en koloskopi och endoskopi?

Under en koloskopi sätts en smal, flexibel teleskopkamera genom ändtarmen för att undersöka tarmen. "Det kan användas för att upptäcka irriterade och svullna vävnader, sår eller tillväxt som polyps", säger dr Andrew Thornber, chefläkare vid Now Healthcare Group. Det hjälper också att diagnostisera hälsoförhållanden, inklusive Crohns sjukdom, ulcerös kolit, divertikulär sjukdom och tarmcancer.

En endoskopi använder å andra sidan samma verktyg, men den här gången sätts den in genom munnen eller näsan för att undersöka ett organ eller kroppsområde. "Det används ofta hos personer som har kvarstående bukproblem, svårigheter att svälja, bröstsmärta, oförklarlig viktminskning, diarré i avföring och kräkningar, " säger Dr Andrew.

Hur man förbereder sig för en kommande oscopi

Oavsett vilken procedur du har, vill du själv förbereda dig mentalt och fysiskt. Här är 11 sätt att hjälpa dig att planera och förbereda dig för en kommande endoskopi eller en koloskopi ...

1. Spendera inte tid på att läsa om möjliga diagnoser online

Det är mer än frestande att självdiagnostisera dina symtom redan innan du har haft rutinerna och det här är bara inte till nytta för dig. Spela inte 'Doctor Google', rådgör dr Andrew.

"Att läsa för mycket om dina symtom och möjliga orsaker kan skapa stress och oro. Så försök att inte självdiagnostisera."

2. Använd avslappningstekniker

"Jag tror att oskopi är naturligt oroande för många människor", säger Emma Soos, urologinsjuksköterska och vd på Kvinnors hälsoklinik. "Det viktigaste är att försöka att inte bli alltför orolig över det."

Om du känner dig orolig för att ha en oskopi, försök med avslappningstekniker, eftersom det här kan hjälpa till att lugna din kropp och sinne när du känner dig överväldigad och stressad. Meditation kan också hjälpa dig att slappna av, varför försök inte Headspace-appen när du reser till jobbet eller innan du sover på natten. Forskning från Journal of Occupational Health Psychology visar dagliga mindfulness minskar ångest och kan hjälpa till att minska rubbning och trötthet med cirka 25% .

3. Följ den förberedelse som ges före din procedur

Sällan är detta preparat den svåraste delen av proceduren, säger dr Riccardo Di Cuffa, en regissör och läkare på din doktor.

"Du kommer inte att kunna äta eller dricka i minst 6 timmar före en endoskopi eller koloskopi. En koloskopi kommer att kräva tarmberedning i form av laxermedel 1-2 dagar före proceduren. Sällan är det här preparatet mest svåra delen av förfarandet. "

Det här är verkligen viktigt - du vill inte vända dig bort på dagen eftersom dina tarmar inte är tillräckligt klara för proceduren.

4. Ät en intetsägande diet

Du kan inte gå fel med en blid kost i veckan som leder fram till proceduren, säger Emma. Detta kommer att hjälpa till för vilken procedur du har.

"Att avlägsna den feta maten några dagar tidigare gör bara förberedelser inför förfarandet mer behagligt."

5. Tänk på vad du behöver ta

Kanske dina glasögon eller en inhalator, om du är astmatisk. Bekanta dig med vad som händer och hur länge tiden går (upp till 45 minuter), så du är väl förberedd mentalt.

6. Ta med en vän eller familjemedlem med dig

Att be någon att komma med dig för moraliskt stöd kan vara en riktig hjälp, såväl som att köra dig till och från ditt möte. "Du kan känna dig lätt efteråt och behöver någon att hjälpa dig hemma, " säger Dr Andrew.

7. Byt underkläder

Förberedelse för förfarandet, gör en lista över saker som du behöver ta med dig som gör att du mår bättre medan du är där. "En extra byte av underkläder och tvättkit gör att du känner dig mer" du "efter proceduren, säger Emma.

8. Förbered dig för att vara avslappnad under din procedur

Före och under din procedur, fokusera på långsam andning eftersom detta kan hjälpa din kropp att slappna av. "Ett annat bra tips är att få ett par hörlurar, säger Emma.

"Vissa sjukhus tillåter dig att ta dem in under proceduren, så hitta lite musik som du hittar lugnande och lugnande att slappna av med. Medan du ska vara fri att ta med hörlurar, kommer personalen att kontrollera hur våldsam du är - så sova masker och solglasögon rekommenderas inte. "

9. Ta lite tid på jobbet

Din kropp har just varit genom ett mindre förfarande - så ordna att ta en dag eller två av arbetet att vila, eftersom du kanske behöver tid att återhämta sig. Dr Riccardo säger:

"Du kommer att behöva lite ledig tid före proceduren, men kommer normalt att kunna återvända inom några dagar."

10. Lager upp på pepparmintte

Förvänta dig att känna dig lite blåsig efteråt, säger Emma.

"En del luft kan blåsa in i tarmen för att förbättra utsikten över tarmen, och samtidigt som detta släpps så mycket som möjligt under proceduren, kommer du fortfarande att känna effekterna för en dag eller så efter."

Vissa pepparmintte kan hjälpa till att lugna detta efter proceduren. Så se till att du har allt du behöver för att vara så bekväm som möjligt när du kommer hem.

Läkares Råd