äta nyttigt

10 sätt att göra hälsosam mat till rimlig kostnad


äta nyttigt 10 sätt att göra hälsosam mat till rimlig kostnad

Käk för kris och krig – livsmedelsberedskap för en ny tid (Juli 2019).

Anonim

Det är allmänt tänkt att en hälsosam kost rik på de senaste superfood och näringsämnena - men bra för din midja - är dålig för din banksaldo. Men att äta hälsosamt behöver inte kosta en förmögenhet. Faktum är att data som publicerats av Institutet för ekonomi (IEA) fann att hälsosam mat tenderar att kosta mindre än deras ohälsosamma motsvarigheter. Vi har sussed ut de bästa tipsen att äta bra på en budget ...

1. Gå lokalt

Och vi menar inte din lokala Tesco. Besök din lokala greengrocer för att sussa ut priser - du kommer att bli förvånad över hur mycket du kan få för dina pengar från grönsaker eller lokala marknader utan all den perfekta förpackningen. Du kan också köpa exakta kvantiteter du vill ha - så tre bananer istället för ett paket med sex till exempel, eller bara två potatisar, istället för att betala för en stor väska du inte kommer att använda.

2. Tids din shoppingresa

Om du är på väg till en stormarknad, kan du spara en stor del genom att besöka i slutet av dagen (särskilt sista saken på en söndag). I de flesta stormarknader rabattar de vissa - vanligtvis färska - varor några timmar före stängningstid så det är alltid värt att försöka lycka till. Undvik att få tag på middag medan du fyller på bensin också - servicestationernas stormarknader uppblåsar ofta sina priser, vilket betyder att exakt samma måltid kan kosta dig betydligt mer.

3. Få ett lojalitetskort - och använd det

Shopping någonstans bara för att du har ett lojalitetskort är det inte en bra idé (alltid gå till de billigaste priserna) men om du oftast handlar om det, är det smart att registrera dig. Inte bara kan du samla poäng på din vanliga butik på platser som Tesco eller Sainsbury, men de erbjuder specialerbjudanden endast tillgängliga för Clubcard eller Nectar-innehavare.

4. Ladda upp din bärbara dator

Shopping online innebär att du är ägnad till exklusiva erbjudanden som du inte nödvändigtvis kan komma i butiken, och du brukar också använda rabattkoder. En webbplats som Mysupermarket.co.uk gör det möjligt för dig att jämföra vilket snabbköp som blir billigare för din vanliga butik - ge det en virvel och försvinn när du inser att du har betalat över oddsen. Det är värt att undersöka återbetalningsställen - du kommer att få pengar till ditt konto varje gång du handlar online, vilket innebär att du kan tjäna pengar på en veckas värde av hälsosamma middagar.

5. Sluta vara snobbig

.

.

om snabbköp egna märken - kommer du verkligen att känna skillnaden mellan en egen märkesburk av konserverade tomater och en dyrare när den kastas i din frukost shakshuka? Du behöver inte scrimp på allt, men att välja egna märkesvaror kan spara dig en imponerande mängd över några månader. Samma gäller även stormarknader - försök Aldi eller Lidl istället för M & S och Sainsbury för massiva besparingar. Kolla även Godkänd mat - det är fullt av mat och dryck (det finns massor av skräpmat, men även hälsosamma alternativ - vi hittade Doves rågmjöl för 79p istället för £ 1.50).

6. Lita inte på "superfoods" eller faddy trender att hålla sig frisk

61 procent av oss har anmält att köpa så kallade superfoods för att hålla sig frisk, men många experter är nu överens om en balanserad kost och regelbunden motion kommer att göra jobbet lika bra (för mindre pengar). Kostnadsfria saker som kokosnötvatten eller gojibäror är bra för en enstaka behandling, men du kan fortfarande behålla en hälsosam kost med mycket billigare häftklamrar som pulser, fullkornscarbs, magert protein, färsk frukt och grönt.

7. Handla säsongsmässigt

Priset på att köpa en burk med hallon eller jordgubbar kan variera enormt beroende på årstid, så var smart om vad som är i säsong. Köpa mat när utbudet är högt betyder att det kostar att producera och mindre för dig. Inte bara ska det smaka bättre också, men du gör lokala bönder (och global uppvärmning) en tjänst i processen ...

8. Planera framåt

Om du är seriös om att spara pengar och vara hälsosam, planerar dina måltider ett måste. Skriv en lista innan du går och notera de ingredienser du behöver för frukost, lunch och middag för veckan framåt - så kommer du inte sluta köpa saker du bara inte kommer att använda när de tar ögat. Det tar lite framsyn och organisation (till exempel lämnar din matpaket vid dörren så att du inte glömmer det eller tina upp måltider som du redan har gjort) men du blir glad över hur snabbt besparingarna läggs upp. Men var inte orealistiskt - om det är troligt att du slutar äta middag ute, eller i en väns hus, ta hänsyn till det - du kommer bara sluta slösa bort överskottsmat på annat sätt.

9. Undvik "snackpaket"

Har du någonsin upptäckt de små "mellanmål" påsar med nötter eller frukt nära kassorna eller i kaféer? Att köpa större väskor med vad du behöver kostar mycket mindre, och du kan dekantera dem i mindre Tupperware-lådor eller smörgåsar när du behöver dem. Stormarknader och kaféer är beroende av vår latiness (och hunger), så tänk på och aldrig shoppa på tom mage.

10. Få frysning

Du har haft en lång dag på jobbet och återvänder för att hitta ingenting i kylskåpet. Vi har alla varit där - hej takeaway-menyn. Köpa frusen frukt eller grönt är ett bra drag - det är vanligtvis fryst med några timmar att skördas och frysprocessen stannar näringspåverkan (en påse frusen kale kan sluta vara mer vitaminförpackad än en ny väska). Det betyder att det kan fungera mycket billigare (hur många gånger fyller du verkligen en fräsch väska med spenat?) Och du kan frysa mat du lagar mat till - när du lagar mat på en stark grönsakspott, gör du dubbelt så mycket som du behöver och spara några portioner för senare.

Läkares Råd