graviditet

10 saker som ingen berättar om att vara gravid


graviditet 10 saker som ingen berättar om att vara gravid
Anonim

Graviditet är en av de mest spännande och utmanande tiderna i en kvinnas liv, men många kvinnor börjar sin resa till moderskapet och vet väldigt lite om vad man kan förvänta sig från nio månaders processen.

Vi pratar med graviditetsspecialisten, professor Vivette Glover från Imperial College, London, och barnmorska Emma Laing, som driver Tommys välgörenhetsgraviditetslinje, om tio saker som ofta inte nämns förrän de händer med dig.

Bäckensmärta

"Under graviditeten genomgår en kvinnas kropp många normala förändringar för att förbereda den för att föda. Det inkluderar att frigöra hormon relaxin, vilket mjukar ligament, muskler och senor ger dem större flexibilitet."

Avkoppling gör också en kvinnas bäcken tillräckligt smidig för att anpassa sig till barnets huvud när det kommer ner. Med denna extra flexibilitet är det också lättare att dra en muskler, så överdriv inte träning när gravid.

Ibland i senare graviditet blir foget som normalt håller de två halvorna av en kvinnas bäcken tätt samman, helt separerade, vilket leder till symtys pubis dysfunktion (SPD).

Detta kan utlösa smärta och ryggvärk när en kvinna står, går och sitter.

"Några kvinnor som lider av svår SPD kan behöva kryckor och hänvisning till en fysioterapeut", säger Emma.

Emotionell berg-och dalbana

"Kvinnor har mer symtom på depression och ångest under graviditeten än efteråt. Gravidens känslomässiga ohälsa är fortfarande underkänd och underbehandlad, även om det kan ha långvariga effekter för barnet", säger professor Glover.

Hormonala störningar, speciellt under de tre första månaderna av graviditeten, påverkar ofta kvinnans humör, vilket gör att hon blir sjuk, trött och gråt. Om du är en av de 10 till 15 procent av gravida kvinnor med förlossningsdepression, borde du inte behöva klara sig ensam. Utforska dina känslor med din partner; GP och barnmorska och försöka fokusera på spänning av din växande baby.

Blödande tandkött

"Hormonala förändringar gör att gravida kvinnor blir lättare att blöda. Var noga med att borsta och tona tänderna försiktigt, " berättar Emma.

Besök din tandläkare för råd om ditt tandkött blöder mycket. NHS erbjuder gratis tandvård till gravida kvinnor registrerade hos en NHS-tandläkare.

"Besök din tandläkare för regelbundna kontroller för att ta hand om dina tänder."

Förstoppning

"Många gravida kvinnor klagar över förstoppning som orsakar smärtsamma tarmrörelser och torra, hårda avföring. Att äta fiberrika livsmedel, som fullkornsprodukter, frukt, råa grönsaker och att dricka mycket vatten hjälper till. Ta mild motion, som att gå. Klipp ner på kaffe, alkohol och söta livsmedel ", säger Emma.

Haemarrhoids

Upp till 50 procent av gravida kvinnor får hemorrojder (högar) - svullna och bullande ådror i ändtarmen, som vanligtvis förbättras efter leverans. Under graviditeten sätter ditt expanderande livmoder högre tryck på venerna i din rektum vilket gör hemorrojder värre. De kan orsaka klåda och blödningar, vilket gör att man sitter ner i obekväm tid under lång tid.

Graviditet hår - en anledning att glädja

Du kanske tycker att ditt hår känns tjockare och mer glänsande - men du växer inte mer. Graviditetshormoner sänker håravfallet. Efter att ha födt kan du märka att flera strängar faller ut och ditt hår torkas, medan dina hormonnivåer justeras. Att ta ett bra multivitamin, inklusive vitamin Bs och D, och äta oljig fisk, som lax, sardiner eller tonfisk två gånger i veckan, hjälper till att hålla dina lås ljusa. Androgenhormoner kan orsaka att ditt ansikts- och kroppshår växer snabbare under graviditeten och kan vaxas eller rakas bort.

Hörselnedsättning

Graviditetshormoner orsakar ibland tillfällig hörselnedsättning eller tinnitus (ringer i öronen). Vissa gravida kvinnor, särskilt allergiker, rapporterar mer sinus och näsa. Våra inre öron är fuktiga med vätskor och kopplade till våra cirkulationssystem, så ökad graviditet blodvolymen kan påverka kvinnors Eustachian-rör, vilket ger liknande känsla att de får blockerade öron på ett plan. Oavsett om du är gravid eller inte, kan det hända att ett virus, som en förkylning, förvärras tillfälligt förrän du skakar av det.

Näsblödning

Ökad blodvolym och graviditetshormoner som påverkar näsvävnaden kan utlösa näsblod. Detta kan vara särskilt besvärligt om du reser till jobbet eller i ett möte. Blåsar näsan försiktigt och dricker mycket vatten hjälper. Krama näsan mellan tummen och pekfingret i några minuter för att sluta blöda. Se en läkare om blödningen inte slutar efter fem minuter.

Läckande bröst

Kvinnors bröst ökar i storlek, fullhet och ömhet under graviditeten för att förbereda sig för amning. Vissa kvinnors bröst läcker kolostrum, den första mjölken produceras för sina barn; en tjock gulaktig vätska innehållande antikroppar som skyddar nyfödda från infektion. Att ha en moderskapshjälpa med bra stöd och slitskydd bidrar till att absorbera potentiellt pinsamma läckage.

Åderbråck

Det är dåligt nog att vara sjuk och känslomässig utan att behöva klara av fula, men vanliga och generellt ofarliga åderbråck. Purpurfärgad eller blåfärgad, de orsakas av ökad blodvolym som sätter trycket på venerna och oftast förekommer på baksidan av kvinnors kalvar som liknar blåmärken. Det finns inte botemedel - men sitter med benen och fötterna uppblåsta med en kuddehjälp.

Glömska

Graviditetshormoner kan göra dig ganska glömlig och förlora dina nycklar, glasögon eller mobil. Håll nycklarna vid ytterdörren så att du enkelt kan hitta dem. Att göra listor över kontorsuppgifter och shopping hjälper. Skriv viktiga datum, som medicinska besök i en dagbok och bär det runt.

Läkares Råd