hälsosam resa

10 smygiga sätt att göra ditt hem hälsosammare


hälsosam resa 10 smygiga sätt att göra ditt hem hälsosammare
Anonim

1. Håll köket för matlagning

Om köket är navet i ditt familjeliv, äter du sannolikt 15% mer under dagen, enligt Food Lab på Cornell University. Direktör Professor Brian Wansink citerar Labs studie där fotografier togs av 230 kök i Syracuse, New York, och avslöjade:

"Kvinnor som hållit kakor på köksdisken vägde 8 kg mer än sina grannar som inte gjorde. De som bara hade en låda frukostflingor som var synlig - var som helst i köket - vägde 22 pund mer än grannar som inte gjorde det."

Så här gör du ditt kök det hälsosammaste rummet i huset:

  • Förvara endast hälsosam mat i sikte. Förvara nötter / korn / pulser / frukt / grönt i klara burkar och skålar där du kan se dem, men stash ohälsosam bearbetad mat i skåp.
  • Sätt en klar glasskål med färsk frukt i ögonhöjd på ett lättillgängligt ställe för hela familjen.
  • Har inte för många stolar eller avföring i ditt kök - det blir mindre chans att du hänger och snackar mellan måltiderna.
  • Håll inte ett vinställ om du vill titta på alkoholintag - vi är dubbelt så troliga att konsumera något om vi kan se det tydligt säger professor Wansink.
  • Servera mat på enskilda tallrikar istället för att ta stora rätter till middagsbordet. Behöver flytta från bordet för att hjälpa dig till sekunder eller tredjedelar som sänks ner vid övermålning.

2. Använd mindre plattor

Ju större tallrik desto mindre du uppfattar delen, så en mindre tallrik hjälper dig naturligtvis att känna dig mer nöjd med en hälsosammare mängd. Food Lab genomförde en studie som fann om vi bara bytte ut större tallrikar för mindre (använd en 10-tums istället för en 12-tums platta) vi skulle äta 22% mindre men känna oss lika fulla.

3. Var snäll mot färgen på dina diskar

Färgen på din tallrik och den motsvarande färgen på din mat är avgörande för att förhindra övermålning. En brist på kontrast kan leda till en ökning av serveringsstorleken med 22%, enligt Food Lab. Till exempel, en vit tallrik med vitt ris hjälper inte att begränsa delkontrollen, så försök att använda en röd platta istället.

4. Ge svarta gardiner en andra tanke

Vaknar du för tidigt? Det kan vara frestande att använda blackout gardiner så dagslys stör inte dig, men naturligt ljus har en djupgående positiv effekt på vår cirkadiska rytm. Naturligt ljus styr sömn / vakna cykeln tillsammans med immunsystemet, hormoner, blodtryck och alla hjärn- / kroppsfunktioner. Neuroscientist Dr Akhilesh Reddy från Cambridge University förklarar:

"Vi får mycket mindre exponering för ljus på dagtid (10 gånger mindre) och mer på natten än våra förfäder, som var biologiskt sett mycket liknar oss. Så skillnaden mellan natt och dag är suddig och därmed vår kropp klockan får inte en stark dagkvällsignal. Studier har visat att denna skillnad i naturlig belysning jämfört med det moderna arbetet förändrar vår kropps melatoninprofil vilket i sin tur påverkar sömnen, säger han.

Detta kan även påverka vår fertilitet: sömn tillåter vår inre klocka att utföra sina biokemiska funktioner samtidigt samtidigt varje dag och natt. En störning i detta kan minska melatoninsekretionen, vilket är viktigt för fertilitet hos både män och kvinnor.

5. Dimma ljuset (blått och annars)

Dessa designer downlights kan göra ditt hem ser modernt ut, men med ljus för ljusa på kvällen kan det hindra din förmåga att somna. Dimma ljusen så att din kropp kan återspegla dagens naturliga rytm. Och även dike skärmen tid på natten. För mycket "blå" ljusexponering från elektroniska enheter på natten undertrycker produktionen av melatonin som är ansvarig för att kontrollera sömn och vakna cykler. Det har också visat sig öka risken för cancer och typ 2-diabetes samt att skada den totala immuniteten. Harvard-forskare utförde ett experiment som jämförde effekterna av sex och en halv timmes exponering för blått ljus för exponering för grönt ljus av jämförbar ljusstyrka. Det blå ljuset undertryckte melatonin i ungefär dubbelt så lång tid som det gröna ljuset och skiftade cirkadianrytmen med dubbelt så mycket - tre timmar jämfört med 1, 5 timmar.

6. Gör din säng

Enligt National Sleep Foundation är de som gör sängen på morgonen 19% mer benägna att få en god natts sömn. Det verkar finnas en koppling mellan att må bra om var du sover och faktisk sömn.

7. Måla dina sovrums väggar

Färgen på väggar kan förändra din sömn, matvanor och humör. Enligt Pantone Color Institute är röd en hög upphetsningsfärg som stimulerar sinnena och höjer blodtrycket. Det kan också göra oss att äta snabbare, enligt professor Brian Wansink - som kan ett ljust vitt kök. Lugnande blå och gröna nyanser sänker hjärtfrekvensen och andas. Denna lugnande effekt gör den till en idealisk sovrumsfärg för alla stressade eller tonåringar. En bra tumregel: Om en färg uppstår i naturen (blå som påminner om himmel / hav) blir det mer avkopplande än en naturlig färg, vilket blir mer spännande. En studie av hotellkedjan Travelodge visade att en ljusblå färg är bäst för en god natts sömn (sju timmar, 52 minuter) medan lila var värst (fem timmar, 56 minuter).

8. Stäng av värmen

Ditt sovrum borde helst vara 65 grader för en skön natts sömn, enligt National Sleep Foundation. Den naturliga uppgången och nedgången i kroppstemperaturen är kopplad till din sömncykel. Det kommer att vara lägst klockan 5 och klättra långsamt som din dag börjar. Om du är för varm på natten förändras kroppens naturliga dopp i temperatur och resulterar i en rastlös natt. Att hålla ditt hemkylare är mycket bättre för övergripande hälsa och välbefinnande och genom att sänka temperaturen kan du också gå ner i vikt genom att din kropp brinner mer kalorier för att behålla värmen.

9. Ta ut på utsidan

Inomhusluften kan vara så mycket som 12 gånger mer förorenad än utomhusluft, enligt National Institute of Horticulture. Med föreningar från färg, möbler, byggmaterial och kläder som finns i våra hem kan vissa inomhusväxter hjälpa till med att avlägsna flyktiga organiska föreningar: Forskning från NASA visar att krukväxter kunde ta bort upp till 87% av luftförgiftningarna under en 24-timmarsperiod. Enligt en studie som publicerats i HortScience är de bästa plantorna engelska engelska murgröna, bägare vax och sparrisbitar. Och enligt forskning från lantbruksuniversitetet i norge håller hus växter kan hjälpa till att bekämpa effekterna av förkylning. De hittade växter som gummifabriken, spindelväxter, friljus och ficus sänkte symtomen på ont i halsen och huvudvärk hos deltagarna. De tror att detta berodde på ökad fuktighetsnivå.

10. Få en tank

Det finns en bra anledning att din tandkirurgi kan ha en tank. En undersökning av forskare vid National Marine Aquarium vid Plymouth University och University of Exeter har funnit att akvarier inte bara sänker blodtryck och hjärtfrekvensen men ökar känslan av lycka efter att ha sett fisk simma i ett akvarium. Även titta på en akvariums DVD hade enligt uppgift en positiv effekt på deltagarna. Ju mer fisk det fanns desto större hälsofördelar.

Läkares Råd