graviditet

10 måste-know överlevnadstips för att hantera IVF

graviditet 10 måste-know överlevnadstips för att hantera IVF
Anonim

Efter fyra år, tre kliniker, två positiva graviditetstest, ett missfall och då äntligen en lyckad graviditet och älsklingsdotter, Rosie Bray och hennes man Richard Mackney vet hur svårt IVF kan vara. Så här är deras topp 10 tips - för honom och henne - för hur man går igenom processen intakt:

För henne...

1. Ta på toppen av pappersarbetet

Det finns mycket admin med IVF - detaljerade samtycke formulär som täcker alla möjliga resultat, testresultat, prislistor, drogprotokoll etc, etc., etc. I olika steg måste du hänvisa till dem så att de är praktiska. Första gången vi gjorde IVF fick jag onödigt stress på alla bitar av papper överallt. Och stress under IVF är något du verkligen inte behöver.

2. Lita på dina instinkter

När du väljer en klinik blir inte för besatt eller sidospårad av deras framgångsfall (de flesta kommer att finnas i deras broschyrer eller på deras webbplatser). Istället, kortlista några och gå sedan till en av de "öppna kvällarna" de alla håller. Ta en titt runt, chatta med personalen, få en känsla för platsen. Jag hittade att vissa var lite för kliniska och kalla, andra kände sig som dåligt carpeted 3-stjärniga provinsiella hotell. Hur du behandlas och hur du känner dig om platsen är båda verkligen viktiga så gå med din tarm.

3. Fråga så många frågor som du vill

Vid vår första möte med IVF-konsulten kände jag mig överväldigad av statistik och procentsatser och biologi och lämnade med en bit papper som såg ut som ett GCSE-diagram över livmodern med massor av matematik överallt. Jag lämnade också inse att det fanns cirka 23 saker jag skulle vilja fråga. Så innan din första möte med konsulten gör en lista över allt du vill veta. Du kommer inte att se konsulten mycket under hela processen så att det blir en räkning.

4. Oroa dig inte för drogerna

Du vet alla de saker du har hört och läst om online om hur IVF-droger får dig att känna dig arg och skräp? Nåväl, det visar sig inte nödvändigtvis sant. Under ingen av mina tre cykler av IVF reagerade jag dåligt på drogerna. Och till och med administrera dem ("administrera" är ett artigt sätt att säga "injicera dem i benen varje kväll") blir märkligt normalt efter bara några dagar.

5. Ta ledigt arbete

Mycket av stressen som följer med IVF är väntetiderna, särskilt efter ägguppsamling och, naturligtvis, efter embryoöverföring när du har 10-14 dagar att vänta tills du kan ta reda på om hela saken faktiskt har fungerat. Den viktigaste tiden jag skulle rekommendera till är de få dagarna mellan äggkollektion och en möjlig dag 5 embryoöverföring plus en dag eller två efteråt. Och om du inte är platina-pläterad och känslomässigt kollisionsäker, håll dig borta från jobbet på graviditetstestdagen. Lita på mig, du vill inte skjuta brisen med dina kollegor om du har haft ett negativt resultat.

6. Berätta inte alla du känner

Första gången vi gjorde IVF visste jag inte bättre. Jag vet att de var alla meningsfulla, men när mitt graviditetstest var negativt kunde jag verkligen ha gjort utan att alla texter och e-postmeddelanden från vänner och familj frågade om det hade fungerat. Andra gången vi gjorde IVF hade jag det första positiva graviditetstestet i mitt liv och utbröt i en 5'7 "mänsklig vulkan av lättnad och glädje. Slutligen var jag gravid som varje annan kvinna och jag sände detta faktum till nästan alla jag kunde Åtta veckor senare visade en skanning på annat sätt. Jag hade misslyckats och nu var det naturligtvis nödvändigt att vidarebefordra den nyheten till alla som frågade hur min graviditet skulle gå.

7. Skäm bort dig själv

En annan sak som de inte kommer att berätta för dig - ja, det är doktorer, så i rättvisa är det inte riktigt deras jobb - men gör det som gör att du känner dig avslappnad och glad över hela processen. Jag hade massage och akupunktur och såg mina närmaste vänner. Du kanske känner dig mer som vin (inom IVF-riktlinjer), skitfilmer och munkar. Gör i grund och botten vad som helst som gör att du känner dig fysiskt och mentalt lugn och lugn som du kan, så att du blir ett lyckligt välkomnande hem för ett embryo (förhoppningsvis) i slutet av processen.

För honom...

1. Täck varje möjligt utfall

Efter de första testerna (blod och sperma för män) får du en procentuell chans att lyckas. Vi fick höra att vi hade en 30% chans. I världen av IVF som anses vara bra odds. Problemet är att det också betyder att 70% av det inte fungerar men det är det du inte riktigt adresserar. Och så den första gången gjorde vi IVF, och för andra gången blev vi förstörda när det inte fungerade för att, naturligtvis, som så många människor som gjorde IVF var vi inte realistiska. Så, om möjligt (och lita på mig, det är inte en konversation som du vill vilja ha), sätt innan du börjar IVF diskutera vad som händer om ... möjligheter. Utifall att.

2. Var tålamod och snäll

Om du visste mig, skulle du veta hur många miles jag är från planetens tålamod eller den avlägsna månet av trevligt men igen, båda går väldigt långt för att göra ett enklare liv under IVF. Kom ihåg, vi män är inte byggda som kvinnor. Vi kan göra frö till dödsstället om vi kan samla energi och erektilvävnad. Hon kan inte. Hon har en strikt tidsgräns. Hon är också omgiven av människor - på jobbet, i affärer, på tåg och bussar, på telly och i tidningar - som har den sak som hon vill, men kan inte tyckas skapa naturligt. Ur erfarenhet av att se det mitt eget hem är smärtan och sorgsenheten som skapas inuti henne ofattbar. Så gör hennes middag. Ge henne en massage. Var snäll och förstå. Det är ok. Det kommer inte heller väldigt naturligt för mig.

3. Prata med människor

Efter att vi gjorde IVF och det slutligen fungerade vi insåg hur många andra människor hade gjort det. Särskilt vänner av oss som aldrig ens hade blodiga berättade för oss. Båda oss tror nu att det skulle ha gjort allt om FAR lättare om vi hade haft människor vi visste vem som kunde berätta vad som var inblandat och vad det egentligen var. Eftersom det inte behöver vara så svårt och stressigt som vi fann det. Infertilitet är ett sorgligt faktum i våra tider men det är också en överraskande vanlig och ju mer vi pratar om det desto lättare kommer det att vara att hantera.

Rosie Bray och Richard Mackney är författarna till "Få ett liv: Hans och hennes överlevnadsguide till IVF" som finns tillgänglig här

Läkares Råd